Ompelin vuonna 1975 yöpaidan Kotkan talouskoulussa. Idea siihen tuli varmaan koulun käsityönopettaja Ella Mussalolta. Kangas oli ohutta puuvillabatistia, malli hihaton, koristeena äidin virkkaamaa välipitsiä. Pitsiä oli niin paljon, että sitä riitti etukappaleen yläosan lisäksi helman ympäri.

Ylitin itseni! Yöpaidasta tuli niin ihana ja rakas, että käytin sen ihan loppuun.

Yöpaita muistui mieleeni tässä kesän kuumina öinä ja ajattelin, mitä jos tekisin sellaisen uudestaan. Vieläkö se olisi yhtä ihana kuin 19-vuotiaana?

Tarvikkeet

Valitsin kankaaksi ohutta valkaistua pellavakangasta, jonka tilasin Fabrics-Store.com-verkkokaupasta. Kankaan paksuus on handkerchief, ei ohuen ohut eikä tiiviiksi kudottu, mutta sopivan herkkä. Kangasta ei oltu pehmennetty, joten kutistin sen ensin pesemällä koneessa. Löysin äitini virkkaamaa, samaa 4 cm:n levyistä 1970-luvun pitsiä pienen pätkän. Se riitti hyvin koristamaan yöpaidan etukappaleen yläosaa.

  • kaksilevyistä pellavakangasta 1,5 m, kankaan leveys kutistettuna 142 cm
  • välipitsiä 0,55 m
  • ompelulankaa

Kaavan kuosittelusta

Koska pellavakangas ei jousta, kaavan täytyy olla väljä. Muuten yöpaita ei tunnu mukavalta.

Kuosittelin yöpaidan kaavan omasta peruskaavastani. Suurensin pääntietä ja kädenteitä, poistin olkalaskoksen ja siirsin osan siitä helman leveyteen. Rintalaskos sai jäädä paikalleen mutta pienempänä, koska osa siitäkin siirtyi helman leveyteen. Rintalaskoksen olisin voinut yhtä hyvin siirtää myös pitsin alareunaan.

Käytin helmaan kaiken leveyden mitä sain kankaasta irti. Suunnittelin leikkuun huolellisesti. Säästöleikkuulla helmaan tulikin 15 cm enemmän kuin kankaan leveys.

Valmiin yöpaidan mitat (koko M, oma pituus 157 cm):

  • olkasauman pituus 6,5 cm
  • ympärys rinnan kohdalla 106 cm
  • paidan pituus niskasta helmaan 123 cm
  • helman leveys 157 cm

Ompelun työvaiheet

  1. Olkasaumat
  2. Pääntien kaitaleen kiinnitys
  3. Pitsin paikan suunnittelu, pitsin kiinnitys
  4. Sivusaumat
  5. Kädenteiden kaitaleiden kiinnitys
  6. Helmapäärme

Ompelutekniset ratkaisut

Ompelin olka- ja sivusaumat pussi- eli edestakaissaumoina. Näin niistä tulee siistit ja kestävät. Pussisaumaa varten leikataan saumanvaroja 1,5 cm. Sauma muodostuu kahdesta suorasta ompeleesta.

Ensimmäinen ommel: aseta kappaleiden nurjat puolet vastakkain ja ompele yhdistävä ommel paininjalan etäisyydeltä (= 0,7 cm) reunasta. Toinen ommel: avaa sauma silittämällä, kavenna saumanvarat 0,5 cm:n levyisiksi, aseta kappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele vahvistava ommel paininjalan etäisyydeltä.

Pussisauman valmis leveys on 0,7 cm. Koska kangas kuultaa läpi, käytin samaa leveyttä pitsin kiinnittävissä käänteissä sekä pääntien ja kädentien kaitaleissa. Näin kokonaisuus pysyy yhtenäisenä. Helman päärme taas on samanlevyinen kuin pitsi. Sen alavaran leveys on 0,7 cm.

Sanotaan että pussisauma ”itää”, jos kankaan reunahapsuja tulee saumassa näkyviin päällepäin. Näin käy varsinkin pellavakankaassa, joka on herkkä rispaantumaan. Voit korjata ongelman purkamalla viimeisimmän sauman, kaventamalla saumanvaroja ja ompelemalla tilalle uuden sauman. Itse leikkasin hapsut varovasti saumaa pitkin. Parturoiminen sujui parhaiten kaarevilla kynsisaksilla.

Pitsin kiinnitys

Merkitsin pitsin paikan. Se asettuu etukappaleen yläosaan lankasuoraan, jonka vedin kankaaseen neulalla. Ihan millilleen en joka kohdassa pysynyt lankasuorassa, mutta huolehdin että kokonaisuutena pitsi pysyi paikallaan. Varmistin, että pitsin etäisyys kainaloista on molemmin puolin tarkasti sama.

valipitsin ompelu
Ompelin pitsin paikalleen ehjään kankaaseen siksakilla reunojen ketjusilmukkariveistä. Siksakin tikin leveys on 2 ja pituus 2,5.

Seuraavaksi leikkasin pitsin alle jäävän kankaan keskeltä auki. Silitin käänteenvarat nurjalle.

Tasoitin käänteenvarat kaksinkertaisiksi niin, että niiden valmis leveys on 0,7 cm. Taitoin ne paikoilleen ja ompelin nurjalta.

Pääntien ja kädenteiden kaitaleet

Leikkasin kädenteiden ja pääntien kaitaleet yöpaidan kankaasta täysvinoon 3,5 cm:n levyisinä.
ohut-pitsiyopaita-pellavakankaasta
Pääntien kaitale kiinnitetään heti olkasaumojen ompelun jälkeen. Silloin sen muotoa ja pituutta on helpointa arvioida ja tasona olevaa pääntietä kätevä silittää. Myös pitsin paikka on helpointa suunnitella, kun pääntie on valmis. Tässä etäisyys on sama kuin pitsin leveys, 4 cm.
Mittasin kaitaleet 10 % pienemmiksi kuin pääntie ja kädentiet. Esim. pääntien pituus 64 cm x 0,9 = kaitaleen valmis pituus 58 cm.

Yöpaidasta tuli sellainen kuin toivoinkin. Sen lumous ei ole haihtunut mihinkään yli 40 vuodessa.

Olen nyt nukkunut pellavayöpaitani kanssa viikon. Sen leveisiin helmoihin on ihana käpertyä. Olen yllättynyt, miten siistinä kangas on pysynyt yöstä toiseen. Se rypistyy kyllä, mutta tasaisesti koko matkalta eikä aamuisin näytä yhtään epäsiistiltä.

Onko sinunkin kaapissasi vanhoja virkattuja pitsikääröjä? Tai lakanan väli- tai reunapitsejä, mutta et tiedä mihin niitä laittaisit? Tässä oli yksi vinkki niiden uusiokäyttöön. Yöpaidan kankaaksi sopii hyvin myös vanha lakana.

Välipitsi on kaunis ja näyttävä myös yöpaidan helmassa, kuten alkuperäisessä yöpaidassani. Voit ommella helmaan useammankin pitsirivin. Ja yöpaidan helmaan reunapitsin…

2 vastausta artikkeliin “Klassinen valkoinen pellavayöpaita”

  1. […] Minäkin mietin ensin tekeväni mekon. Aloin kuitenkin vierastaa ajatusta pukeutua kirkkaassa päivänvalossa lakanaan, joka oli ollut omassa ahkerassa yökäytössä. Siksi yöpaita. Olin edellisenä kesänä ommellut hihattoman yöpaidan valkoisesta, ohuesta pellavakankaasta, ja se oli ollut kovasti mieleinen. Sellaisia voisi olla toinenkin. Katso täältä, millainen siitä tuli. […]

  2. […] Sukat lämmittävät jalkoja myös unisukkina. Taustalla pellavayöpaita, jonka ohjeen löydät täältä. […]

Kirjoita kommenttisi tähän!

Trending

Discover more from KOTIKUTOISESTI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading