Krouvia ketjupistokirjontaa jämälangoista

Jämälangat – nuo lankakäsityöharrastuksen uskolliset seuralaiset! Oma lankavarasto on pakollinen paha. Se on myös hyvä materiaalipankki ja kiva olemassa silloin, kun tekee mieli alkaa tehdä jotain, nyt ja heti.

Näyttää kuin jämälankoja olisi alettu arvostaa tänä keväänä ihan uudella tavalla. Ohjeita ja vinkkejä löytyy. Itsekin aloin miettiä käyttöä Novitan Strömsö-ontelolangan jämille. Käyttötarkoitusta ei ollut, vaan lähdin tällä kertaa tekniikka edellä. Ensin tuli mieleen kirjovirkkaus. Pian se vaihtui ketjupistokirjonnaksi; taisi olla vasta lukemani, käsityöperinteestä ammentavan Pistos-kirjan vaikutusta.

Ketjupistoja on kiva ommella. Ne sopivat pelkistettyihin ja pehmeälinjaisiin muotoihin. Ketjut mukautuvat nauhamaisesti kankaan pinnalle. Vanhoissa ohjeissa lukee, etteivät ketjupistot saa jäädä liian laihoiksi. Nurjalla näkyy vain tiivis rivi tikkipistoja, joihin on helppo pujottaa langanpäät.

Näin ompelet ketjupistoja. Alkuperäinen kuva lainattu Novitalta, muokkaus LA.

Piirsin kasviaiheisen kuvion, joka ”kasvaa” sinisestä raidasta ylöspäin. Kovin yksityiskohtaista kuviota ei kannata yrittää, kun pohja ja kirjontalanka ovat näin paksut.

Jos kiinnostuit, näillä vinkeillä onnistut

 • Piirrä kuvio paperille ja siirrä se ommeltavalle pohjalle. Itse käytin ohutta kaavamuovia, jonka läpi siirsin kuviot ompelemalla ääriviivoja pitkin ohuella langalla. Leikkasin muovia pois pistojen edeltä. Se vaati taiteilua ommellessa, mutta siinä kohtaa en parempaakaan keksinyt.
 • Kuviota en uskaltaisi merkitä pohjaan väriliidulla, koska sen muotoa joutuu työn edetessä soveltamaan. Ketjupistot pitää langan paksuudesta johtuen ohjata aina silmukoiden väleihin, ja vasta kokeilemalla näki, mennäkö silmukan oikealta vai vasemmalta puolelta.
 • Ketjupistot paksulla neulalla luonnistuivat helpommin kuin ketjuvirkkaus. Neula sujahti silmukoiden väliin hyvin.
 • Tee työ ilman ompelukehystä ja säädä ketjujen tiheyttä ja kiristystä sopivasti.
 • Jos haluat kirjoa kuvion yläosassa kiemurtelevia ohuita koukeroita, tee ne ohennetulla kuteella. Näin saat muodoista tarkat. Strömsö-kuteen sisällä kulkee ohut vanunauha, jonka saat helposti vedettyä pois esimerkiksi ohuella koukulla.
Vertailun vuoksi: suunnilleen tältä kuvio olisi näyttänyt kirjovirkattuna.
Itse tykkään enemmän ketjupistoversiosta.

Osallistu arvontaan ja voita laadukas käsityötarvikepaketti!

Pistetään pystyyn arvonta vapun kunniaksi ja koronakevään piristykseksi. Mihin käyttäisit tällaista paksun langan tekniikkaa? Voit myös kertoa ideoista tai ajatuksista, joita postaus toi mieleesi.

Kirjoita kommenttisi alla olevaan vastauskenttään 15.5.2020 klo 18.00 mennessä. Kaikki kommentit osallistuvat arvontaan. Voit osallistua myös Kotikutoisesti-Facebook-sivulla. Voittaja palkitaan käsityötarvikepaketilla.

Arvonnan voittaja saa käsityötarvikepaketin, jossa on Prym-kanavaneuloja ja -silmukkamerkkejä, 150 g:n kerä Opalin Sweet Dreams -lankaa ja Triumphin Embroidery -ompelusakset. Paketin arvo on noin 28 euroa.

ARVONTA SUORITETTIIN 15.5.2020 klo 18.20. Arvontaan tuli 98 vastausta ja yhtä monta ideaa ketjupistokirjonnan käyttöön. Onnetar arpoi käsityötarvikepaketin voittajaksi Katariina Richterin. Lämpimät onnittelut Katariinalle, ja kiitos kaikille ideansa jakaneille! 😊

76 Comments

 1. Ehkä tyynynpäälliseen ensin, mutta kirjailtu takki voi olla myös kiva

 2. Eilen juuri suunnittelin kukkaruukun suojaa ontelolangasta. Lapsenlasta voisin myös opettaa kirjomaan.

 3. Istuintyynyjä pihatuoleihin kokeilisin tällä tekniikalla toteuttaa.

 4. Kiva idea. Täytyykin mennä heti tonkimaan, josko omasta varatosta löytyi materiaalia vaikka pikkumattoon tai tyynyn päälliseen tia voisihan jonkun seinävaatteenkin tehdä

 5. Yhtä pitkää farkkutakkia olen suunnitellut koristelevani. Siihen tämä tekniikka sopisi mainiosti 😊

 6. Patalapusta alottasin minäki kun en oo mikään käsityötaiteen osaaja.

 7. Yksi nahkatakki odottaa paikkausta ja olen miettinyt miten sen saisi korjattua värikkäästi langoilla. Tämä voisi olla yksi tapa 😊

 8. Pitkään olen suunnitellut seinäkoristetta ja mattoa. Tulisi huussin seinälle yksi ja toinen matoksi huussiin. Kuteetkin ovat jo olemassa, en vain ole saanut aikaiseksi aloittaa. 😀

 9. Tykkään kirjoa neuleita – tai tykkäsin nuorempana, nyt olen tyytynyt lähinnä tekemään kirjoneuleita. Virkattu jakku voisi olla kiva kirjoa näin, tai hameenhelma; hippihenkeen…

 10. Tuosta saisi mahtavan maton. Tosin aloittelijana pitäisi varmaan aloittaa jostain pienemmästä, vaikkapa kaitaliina keittiön pirttipöydälle.

 11. Itsetekemäni rahi kaipailis jo uutta päällistä, siihen olisi mukava kokeilla jotain uutta…

 12. Kesä tulee ja aurinko muovisiin terssituoleihin kirjotut päälliset tai riippumatto, aurinkotuolin pehmikkeeksi matto 🙋‍♀️

 13. Tylsää T-paitaa voisi piristää. Tyynyjä koristella. Vau mitä ideoita alkaa tulemaan mieleen 😊

 14. Seinätekstiili tai kesäkassi,mikseipä pikkumatto vuoteen vierelle🤔🤗🌞

 15. Mattoja voisin koristella. Rakastan erilaisia pistoja! Hyvä idea

 16. Nään jo mielessäni seinävaatteen jossa aallot lainehtivst sinisen eri sävyisdä.

 17. Popcornvirkkaukseen hullaantuneena upotan pikkulappusista valmistuvaan torkkupeittoon kaikki mahdolliset jämälangat…..muita keskeneräisiä kirjailu- ja muita kässäjuttuja ei edes kehtaa tähän luetella

 18. Kassi, tyyny tai taulu voisi olla ensimmäinen työni. Tai matto lapsenlapselle.😊

 19. Uudelle käsilaukulle olisi käyttöä ja siihen voisin käyttää myös ketjuvirkkausta koristeluun. Materiaalit olisivat kyllä ohuempia. Laukku itsessään ei saa painaa koska tavara sisällä jo painaa.😊

 20. Johonkin pienempään juttuun kokeileisin aluksi,siitä vois suurentaa kun taito karttuisi.

 21. Pehmeään, persoonalliseen mattoon👍. Istuin tyynykin olisi kokeilemisen arvoinen.

 22. Heti tuli mieleen virkattu matto, johon piti tulla kolmiulotteisia ruusuja, mutta pelkäsin kompastuvani niihin joku yö pimeässä, joten jäi tekemättä ruusut. Ketjupistoihin tuskin kompastuu.

Kirjoita kommenttisi tähän!