Kesäneule: Usva-pusero Novitan Tuuli-langasta

Ruukin kehräämön Usva-neulepuseron malli on ihastuttavan klassinen. Myös raglanhihojen kaavoitus näyttää kauniilta. Niinpä tilasin ohjeen ja päätin neuloa ohuen puseron viileisiin kesäpäiviin ja -iltoihin.

Ohjeessa on lankavaihtoehtoina Ruukin Kehräämön omat langat Surialpakka (400 m /100 g), Alpakkavillisilkki (270 – 370 m /100 g) tai Alpakka (270 – 370 m /100 g). Ohuita fingering-vahvuisia kaikki. Noin 4,5 mm puikoilla syntyy ohut, ilmava neulos.

Kuva @Ruukin kehräämö. Kuvaaja Juha Salminen.
Kuva @Ruukin kehräämö. Kuvaaja Juha Salminen.

Oma Usva

Valitsin langaksi Novitan Tuuli-mohairviskoosilangan, jota minulla oli ostettuna. Neuloin Usva-neulepuseron yksinkertaisella langalla 4,5 millin pyöröpuikoilla. Unelmankevyt Usvani painaa vain 175 g.

Tuuli kuuluu Novitan Seasonal Collection -kausikokoelmaan. Tässä on värinä 327 Ellipsi. Lanka on seitinohutta (lace, 25 g = 225 m) ja se sisältää 60 % mohairia ja 40 % viskoosia.

Usva-neulepuserossa on kauniit, hyvin mietityt ja viimeistellyt yksityiskohdat. Raglanlinjat asettuvat luontevasti. Muoto hihoissa ja pääntiellä tehdään leveinä nauhakavennuksina. Helmassa, hihansuissa ja pääntiellä on i-cord-reunus.

Neulominen sujui hyvin, mutta ohut lanka + paksut puikot -yhdistelmä vaati aluksi totuttelua. Tuuli on lankana melko tiukkaa eikä se anna anteeksi käsialan vaihteluita. Lopputulos on kuitenkin pehmeä ja koska pörröisyys (ehkä) lisääntyy ajan mittaan, virheet tasoittuvat.

Usva istuu parhaiten hoikalla mallivartalolla

Oman Usvani pituus on 54 cm ja leveys 106 cm. Ohjeessa neuvotaan valitsemaan rinnanympärykseen väljyyttä 12 – 20 cm; määrän arvioiminen on onnistumisen kannalta A ja O. Hoikilla ja pienirintaisilla väljä pusero laskeutuukin kauniisti (ks. Ruukin kehräämön kuvat), mutta entä jos kuppikokosi on D tai suurempi?

Muodokkaammille suosittelen istuvampaa mallia, pienempää väljyyttä ja/tai rintamuotolaskoksen neulomista. Jos lantio on kapea, aloita työ vähemmillä silmukoilla ja lisää silmukoita tasaisesti sivusaumalinjassa. Tai jos neuloit suoramallisen mutta helma aaltoilee, voit neuloa i-cord-reunuksen samalla kaventaen helmasilmukoita. Näillä keinoilla etukappale ei nouse pystyyn.

Omassa puserossani väljyyttä on 10 cm, mikä on liikaa. Pusero on myös helmasta liian leveä lantionympäryyteeni nähden.

Seuraavan Usvan aloitan pienemmällä silmukkamäärällä ja teen tarvittavat lisäykset sivuissa. Suora laatikkomalli on ihana, mutta ikävä kyllä se ei sellaisenaan sovi joka vartalolle.

Kuva @Ruukin kehräämö. Kuvaaja Juha Salminen.

Olen tyytyväinen tähän harjoitus-Usvaan. Kaava ja ohje tuli testattua, ja vaadittavat muutokset olen kirjannut muistiin. Seuraava versio onkin jo lähdössä puikoille, ja siinä on lankana Villiniityn tilan kotimainen 100 % angoralanka.🤍


2 Comments

    1. Hei, kiitos kysymyksestä. Ikävä ongelma! Kun lanka on ohutta silmukoita on paljon, minäkin onnistuin saamaan sen kerran kierteelle telkkarin ääressä neuloessa. Itsellä auttoi, että otin pidemmän pyöröpuikon. Siinä silmukat näki paremmin ja sai pidettyä työn sileämpänä. Oletko kokeillut aloittaa työn pöydän ääressä vai onko työ sylissä? Jos työ on mytyssä, mahd. kierrettä ei ihan heti huomaa. Helpoin konsti välttää kierre on neuloa ensimmäiset 1-2 senttiä sileää tasona (pitkillä puikoilla tai pyöröpuikolla) ja vasta sitten sulkea työn. Viimeistelyssä jää pikku saumanpätkä ommeltavaksi, mutta sen saa piiloon. Toivottavasti onnistut!🙏🏻

Kirjoita kommenttisi tähän!