Kesäkassi, rantakassi, ostoskassi, varakassi, tuliaiskassi

Tässä ohje ekologiseen kangaskassiin. Ompelin sellaisen mökkituliaisille, ja kassi on käyttökelpoinen myös vaikka kesäkassina tai ostoskassina. Mittasin vanhoista puuvillaverhoista kassin sen kokoiseksi, että tuliaiset sopivat siihen nätisti. Kassikin oli yksi tuliainen ja jäi saajalle muiden tuliaisten mukana.

Valmiin kassin koko on 45 x 34 x 10 cm. Siihen mahtui pitkä pannunalunen ja viinipullo.

Tee näin

Valitse tukevaa kangasta, jotta kassista olisi iloa vuosiksi eteenpäin. Kiitos Satu-serkulle tästä ihanasta vintageaarteesta, Metsovaaran Lappi-satiinista, jonka kuosina on Raidat.💙💚

Kaksilevyistä kangasta tarvitaan 0,5 metriä. Kaava sisältää saumanvaroja 1 cm ja kaavaan merkityt käänteenvarat kassin yläreunaan. Kassikappaleen toisella pitkällä sivulla on taite ja toisella sauma.

Työvaiheet

  1. Leikkaa kassin kappaleet kuvan mukaan: kassiin 70 x 48,5 cm pala ja olkahihnoihin kaksi 7 x 50 cm kokoista palaa.

2. Ompele olkahihnat: taita ja silitä pitkiltä sivuilta 1 cm saumanvarat nurjalle ja silitä taite pituussuunnassa myös hihnan puoliväliin. Tikkaa ympäri 2 mm:n päästä reunasta, jolloin sauma kiinnittyy samalla. Silitä siistiksi.

3. Ompele kassin sivu ja pohja, huolittele ja silitä.

4. Ompele pohjan kulmaompeleet kuvan mukaan. Mittaa ompeleen pituus 10 cm, kohdista ja ompele sama kumpaankin päätyyn. Käännä ja silitä. Voit halutessasi leikata ylimääräiset varat pois kulmasta ja huolitella.

5. Aseta olkahihnat paikoilleen kassin suuhun lyhyet reunat tasan alavaran kanssa. Taita käänne ja käännä samalla olkahihnojen päissä 1 cm käänteen sisälle. Kiinnitä samalla kun ompelet käänteen.

6. Tee lopuksi olkahihnojen ristikkäiset tukiompeleet alla olevassa järjestyksessä. Silitä.

Olkahihnat kiinnittyvät ristikkäisellä tukiompeleella, tässä vaihe 3.

Ompele eri kokoja…

Tein Raidat-kankaasta myös toisen version, jossa kassi on pienempi ja olkahihnan tilalla on lyhyet sangat. Valmiin kassin mitat: korkeus 29, leveys 33, pohjan syvyys 5 cm. Sangat 28 cm.

… ja hyödynnä vanhojen kankaiden jämät

Kaappeja siivotessa löytyi vanhoja ikkunaverhoja ja istuinpenkkien pehmusteiden verhoilukankaita. Tein niistä lisää kasseja kun olin kerran vauhtiin päässyt; käytin kaikki mitä kankaista oli jäljellä. Valitsin klassisia painokankaita kuten Marimekon Unikkoa ja Napakettua. Sellaiset kestävät aikaa, näyttävät yhä tyylikkäiltä, ja nostavat pienen lahjakassin arvoa. Lähes jokainen tuntee Unikon, vaikka vähän haalistuneenakin.

Uusiotuotteiden tekeminen vuosikymmenet käytössä olleista vanhoista kankaista on aikaavievää. Ensin vanha tekstiili täytyy purkaa osiin, nyppiä langanpätkät, pestä, kuivata ja silittää. Kasseiksi leikkaaminen menee kankaan ehdoilla; hyväkin laatu kuluu vuosikymmenten käytössä, joten auringossa haalistuneet, kloritetahraiset ja reikäiset kohdat piti jättää pois. Kassini ovat siksi erikokoisia, mutta niinhän lahjatkin ovat. Osassa kasseista on olkahihnat, osassa lyhyemmät sangat käytettävissä olevan kankaan mukaan.

Yhteen pieneen kassiin meni kangasta noin 30 x 44 cm:n pala + sankoihin kaksi 7 x 30 cm:n palaa.

On paljon keskusteltu siitä, saako tai voiko Marimekon kankaista ommella tuotteita myyntiin. Vaikka houkutus voi olla suuri, niin tehdessään tulee rikkoneeksi Marimekon tuotteiden immateriaalioikeudellista suojaa, joka estää kankaiden käyttämisen kaupallisessa tarkoituksessa ilman lupaa. Minä en ommellut kasseja myyntiin, vain lahjoiksi.

3 Comments

  1. Onpa kiva kesäkassi! Kiitos ohjeesta, jota aion kokeilla ja tehdä ihanista 25 v. vanhoista tulppaaniverhoistani kassin/kasseja. Siis jos osaan 😉

    1. Kiitos 😊 Kiva kun tykkäsit. Minustakin on ihan parasta, kun saa käytettyä vanhoja rakkaita kankaita uudestaan.

Kirjoita kommenttisi tähän!