Trikoomekko kansallispukuraidoista

Tunnetko #kansallispukuraidat? Ne eivät ole kansallispukukankaita, vaikka siltä näyttävät. Kansallispukuraitojen kuosit on lainattu kansallispuvuista ja digipainettu muulle kankaalle. Niistä ei voi tehdä kansallispukuja, mutta kaikkea muuta kyllä.

Kansallispukuraidat on Soja Murron idea

Kangasvaihtoehdot ovat paksu puuvilla, puuvillasatiini, jumppatrikoo, trikoo ja joustocollege. Kansallispukuraidat valmistetaan ja painetaan Euroopassa.

Kuoseja on monta ja ne on nimetty ei-niin-perinteisesti. Se jo vihjaa uudenlaisesta käytöstä, vaikka nimissä onkin tunnistettavissa pitäjien nimet. On haluttu välttää niiden sekoittuminen alkuperäisiin kansallispukukuoseihin. Kuosit ovat Pirre, Pepe, Kurre ja Kukkis. Katso raitavaihtoehdot täältä.

Kansallispukuraidoista on tehty kaikenlaista bikineistä ja alusvaatteista juhlamekkoihin, lökäpöksyihin ja sohvanpäällisiin.

Kankaita myy Soja Murto, palkittu kansallispukuasiantuntija, kuten aiheeseen perehtyneet tietävät.

Nykyisin suunniteltavat raitakankaat ovat marssimusiikkia, kansallispukujen esikuvien ja sitä kautta myös kansallispukujen raidat jazzia.

Soja Murto

Joku saattaa vierastaa kansallispukujen kuoseja tai pukuihin pynttäytymistä, mutta tällaisen keveän ratkaisun myötä ne tulevat tutuiksi. Samalla löytyy tapoja soveltaa kankaita. Ehkä aito kansallispukukin alkaa kiinnostaa. Sojan mielestä kansallispukujen kuosit ovat niin mainioita, eläviä ja väriyhdistelmät nerokkaita, että hän toivoo niitä huoletta käytettävän myös arjessa.

Minun mekkoni 🧡

Tilasin Sojalta trikoota 1,5 metriä. Trikoon leveys on 165 cm. Materiaalina on 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania. Neliöpaino on 200 g. Hinta on 26 €/m.

Mekkoni raidoitus on peräisin Kainuun puvusta. Perä-Pohjolan puvussa on lähes samanlainen raidoitus. Siitä kuosin nimi Pepe.

Raidat ovat symmetriset, mikä mahdollisti säästöleikkuun. Luultavasti metrikin olisi riittänyt tähän, niskasta mitattuna 91 sentin pituiseen mekkoon.

Aito Kainuun kansallispuvun kangas. Kuva: Tiina Lajunen, https://lajulankangastupa.com
Mekon kaava. Koko on C38. Kaava: Liisa Avelin.

Tätä oli tosi helppo ommella, koska painoväri tekee trikoosta ryhdikästä. Mekko ei ole venynyt pituuttakaan käytössä.

Viihdyn viirumekossani tosi hyvin, ja se sopii moneen lähtöön. Jos sanavarastossani olisi ilmaisu luottomekko, tämä olisi sellainen.

13 Comments

  1. Jännät. En ole tiennyt näistä aiemmin, varsinaisista kyllä. Ja kiva malli.

Kirjoita kommenttisi tähän!