Kun seuraa somessa käytävää keskustelua itse ommelluista kangasmaskeista, huomaa miten ne jakavat korona-suomalaisten mielipiteitä. Yksi tykkää, toinen ei usko niiden tehoon ja kolmannen mielestä kyse on huvittavasta naisten puuhastelusta. Neljäs on käärinyt hihat ja valmistaa maskeja myyntiin.
Näin jutun Marttojen lanseeraamasta kangasmaskin ompeluohjeesta ja innostuin. Halusin testimielessä kokeilla, miten sellaisen valmistus onnistuu. Keskityn siis testaamaan ompeluohjetta.
Ihailen, miten 121-vuotias Marttajärjestö osoittaa taas kerran paitsi olevansa ajan hermolla, myös osaavansa tarttua toimeen. Ohjeet on tehty yhdessä Tekstiiopettajaliiton ja Naisten Valmiusliiton kanssa.
Tässä kasvomaskissa on kaksi versiota. Ensimmäinen on suorakaiteen muotoinen laskostettja toinen anatomisesti muotoiltu malli. Testasin molemmat.
Vinkkejä 15 ommellun maskin kokemuksella
Valmistin ohjeilla viisitoista maskia, jotta tekemisestä tulisi jonkinlainen rutiini. Valitsin tiiviin, valkoisen lakanakankaan. Kiinnitysnauhat ovat kaikkea mitä kotoa löytyi: valmista vinonauhaa, Intia-nauhaa ja itse ommeltua kangasnauhaa. Ohjeessa esitettiin myös kätevä trikoonauhan valmistustapa, mutta sitä en nyt kokeillut.
Suorakaiteen muotoisella maskilla oli helppo aloittaa. Ohjeet ovat selkeät. Yritin olla tarkkana, että saisin kiinnitettyä nauhat mahdollisimman lähelle kulmia. Tämä on tosin vain ulkonäkoseikka, eikä sillä ole vaikutusta maskin käyttöominaisuuksiin.

Pussiin ompeleminen nauhoineen tuntui kuitenkin hankalalta ja pyöristyneet kulmat pistivät silmään. Jätin jatkossa sen vaiheen väliin ja työnsin nauhojen päät sisään puolivalmiin maskin päätyihin. Ne kiinnittyivät paikoilleen samalla tikkauksella kuin lyhyet päätysaumat sulkeutuivat. Toinen ommelrivi tuli tuon tikkauksen päälle laskoksia kiinnitettäessä.
Anatomisen maskin ohje oli helppo ja selkeä sekin. Kaareva etusauma istuu paremmin, kun leikkaat lovet saumanvaroihin. Tein aukileikkaukset myös maskin alareunan saumanvaroihin keskikohdan molemmin puolin. Istuvuutta parantaa sekin, jos leikkaa maskin kappaleet täysvinoon.
Helpotin myös nauhojen kiinnitystä, enkä ensimmäisen maskin jälkeen enää ommellut tässäkään mallissa nauhoja pussiin.


Entä käyttö?
Olin kerran keväällä testannut kangasmaskia. Käyttökokemus ei ollut niin hyvä, että olisin toisen kerran esiintynyt sellaisen kanssa ihmisten ilmoilla. Kun 13.8. saatiin selkeä ohjeistus, käytin maskia mennessämme laivalla Tallinnaan. Jatkossa maskit ovat aina mukanani laukussa.
En ole vähimmässäkään määrin korona- enkä virusasiantuntija, joten tutustu kangasmaskeja koskeviin ohjeisiin alla olevista linkeistä:
Jos ja kun ohjeistus muuttuu, päivitän tiedot tänne.
- YLE 18.4. klo 15.31: STM ja THL eivät anna ohjeistusta tai yleistä suositusta käyttää itsetehtyjä hengityssuojaimia tai kangasmaskeja julkisella paikalla liikuttaessa. Pelätään, että niiden käyttö voi pahimmillaan johtaa vääränlaiseen turvallisuuden tunteeseen.
- Finnair 12.5.: Matkustajien tulee käyttää suun ja nenän suojaavaa maskia koneeseen nousun ja koko lennon ajan 18.5. alkaen.
- YLE 14.5.: VTT:n testin mukaan mikrokuidusta ja polyesterista ommellut kangasmaskit suojaavat parhaiten, puuvilla huonoiten.
- TUKES 1.6.: Tukes ohjeistaa: näin ostat kansanmaskin.
- THL 13.8. suosittaa kasvomaskeja toisten suojelemiseksi
https://thl.fi/fi/-/thl-suosittaa-kasvomaskin-kayttoa-toisten-suojaamiseksi-kasienpesu-ja-turvavalit-ovat-tarkeimmat-keinot-ehkaista-koronatartuntoja