Juhannusmekko

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta juhannusmekko? Pitkä mekko, joka on kukallista kangasta ja leveähelmainen? Minun täydellinen juhannusmekkoni olisi sellainen. Ja taitaa olla aika monen muunkin, kun katsoo vaikkapa Googlen kuvahakua.

Nyt teki mieli kokeilla tuollaisen mekon tekemistä. Kangas minulla oli jo valmiina. Olin ostanut Eurokankaan palalaarista akvarellimaisen, herkän kasviaiheisen pellavakankaan. Pala oli niin iso, että se varmasti riittäisi pitkään leveähelmaiseen mekkoon. Ohut pellava on paras mahdollinen kesäisen mekon materiaali. Kankaan rypistyminen vain parantaa rentoa vaikutelmaa.

Suunnittelu

Piirsin mekkoon avaran venepääntien, korotetun vyötärön, lyhyet hihat ja poimutetun helmaosan. Leveyttä on sen verran, että vaate menee helposti päälle ilman vetoketjuja tai nappeja. Siksi mekon täytyy olla vähän ylisuuri.

Piirroksessa olleet sivutaskut jätin pois.

Kaavoitus

Kuosittelin mallinmukaisen mekon omasta peruskaavastani. Kokoni on 38-40. Kuosittelu on yksinkertainen kuten mekkokin. Tässä vaiheet:

 • Miehustakappaleet: korotin vyötäröä 5 cm. Alensin kädentietä 1,5 cm.
 • Suurensin pääntietä niin, että edessä sen syvyys on 12 cm ja takana 4 cm. Levensin pääntietä myös kaulanjuuresta 3 cm.
 • Rintalaskos siirtyi pusero-osan alareunan muotolaskoksiksi. Suljin olkalaskoksen, josta siirsin puolet pääntielle ja puolet väljyydeksi pusero-osan alareunaan.
 • Hihan pituus on 24 cm. Lisäsin sivuihin leveyttä 1,5 cm samalla kun alensin kaavaa 1,5 cm kainalosta. Tarkistin lopuksi pyöriön pituuden kädentiehen verrattuna.
 • Helmaosa on suora kappale. Kokeilin sopivan poimutuksen määrän sovitusnukella.
Suunnittelin helmaosan leveyden viimeiseksi.

Pusero-osan alareunan leveys on 113 cm. Helmaosan leveydeksi tuli 220 cm, joten noin kaksinkertainen kangasmäärä oli poimutukseen hyvä. Sen pituus on 69 cm. Mekon koko pituus niskasta helmaan on 104 cm. Helma saa elävyyttä sivusauman halkioilla, joiden pituus on 25 cm.

Ompelu

Tein ensin mekon pusero-osan valmiiksi, ja sen jälkeen yhdistin siihen helmaosan.

Leikkasin pääntietä varten 3 cm leveän muotokaitaleen, johon silitin tukikankaan. Ompelin olkasaumat. Valmistin pääntien. Seuraavaksi ompelin pusero-osan sivusaumat, hihan sivusaumat ja istutin hihat. Ompelin kapeat päärmeet hihansuihin.

Pääntien kaitaleen asettelu nuppineuloin ennen kiinnitävää ommelta. Pääntien jälkeen ompelin sivusaumat ja istutin hihat.

Ompelin helmaosan sivusaumat ja jätin sivuihin 25 cm halkiot. Ompelin kaksi poimulankaa kappaleen yläreunaan. Asettelin poimut tasaisesti mutta niin, että sivusaumojen kohdalla on muutama sentti poimutonta aluetta. Yhdistin pusero- ja helmaosan, tasasin helman pituuden ja ompelin helmaan samanlaisen kapean päärmeen kuin hihansuissa. Halkioiden reunat viimeistelin myös kapealla päärmeellä.

Plussat ja miinukset

Tuliko juhannusmekosta sellainen kuin ajattelin? Pääosin. Materiaali on ihan nappiin, mutta en mahda sille mitään, että vierastan itselläni näin suurikuvioista ja selkeää kasviaihetta. Kai siihen tottuu?

Kaavoitus onnistui hyvin ja mekko on tosi mukava päällä. Se mekossa ehkä parasta onkin, kun lämpötila huitelee kolmenkymmenen asteen paremmalla puolella. Tämä ei kiristä mistään. Se päällä on helppo hengittää.

10 Comments

 1. Hei, Liisa! Olen etsinyt kaikkialta ”Mekkotehdas aikuisille” -kirjaa, mutta tuloksetta. Painos on loppu. Nyt käännyn hätäpäissäni sinun puoleesi ja kysyn neuvoa. Mistä onnistuisin ostamaan kirjan tai edes sen ihanan Aino-mekon kaavan?

  Olet ommellut upeita mekkoja tuolla kaavalla ja se sopisi myös täydellisesti omaksi peruskaavakseni. Jokasyksyinen ompelukohtaus lähestyy jo uhkaavasti!!!

  Jos voit auttaa, niin voisitko vastata minulle sp-osoitteeseen:
  paimenerjaliisa@gmail.com

  Yt. Erja-Liisa

 2. Ihanan keveä, kesäinen ja vilpoisan oloinen, mikä korostuu videolla. Isokuvioinen kangas toimisi hyvin myös pitkässä mekossa, kuten nuken päällä kuvassa näkyy. Minulle olisi tuossa vaiheessa tullut tunne, että en olisi raaskinut leikata kangasta. Tosin sinun pienen ihmisen päällä mekko olisi saattanut näyttää raskaalta pitkänä ja keveys olisikin hävinnyt.

  1. Kiitos. Mekko on ollut tänään päällä koko päivän ja sopivan vilpoisa on ollut. Minuakin kankaan lyhentäminen mietitytti kovasti, koska pitkä olisi ollut upea. Nyt vain oli niin, että tuo palakangas ei ollut suoraan leikattu eikä täyttä pituutta/leveyttä ollut koko matkalta. Kuvan ison kangasmäärän takana on tyhjää… Tein niin pitkän kuin suosiolla sain, eli esim. saumoja ei ole kuin sivuilla. Seuraava mekko voisi kyllä olla pidempi.👍🏼

 3. Ihanan vilpoisa malli! Ostin vuosi sitten punakukkaisen kankaan, enkä ole löytänyt mekkokaavaa. Ideallasi voisin kankaasta ommella kesän parhaan mekon – kiitos

 4. Aivan ihana! Ykkösvaraus, jos päätät joskus kierrättää. Hyvää Juhannusta O.maalle!

Kirjoita kommenttisi tähän!