Jouluisten pöytäliinojen sikermä

Oma jouluun laskeutumiseni alkaa punakuvioisen joululiinan silittämisestä.

Anna-Mari Raunio, Tekstiilikulttuuriseuran puheenjohtaja

Näin kirjoittaa tekstiili-ihminen. Tekstiilit ovat Rauniolle tärkeä osa joulun tunnelman rakentamisessa. Tekstiileillä myös pidetään yllä elävää juhlaperinnettä.

Minulle joulu on vuoden suurin juhla. Siihen kuuluu myös joulutekstiileihin liittyvää perinnettä. Suurin osa pöytäliinoista on äitini kutomia: hän huolehti, että me tytöt pysyimme jouluisissa pöytäliinoissa. Samalla lapsuuskodin joulutunnelma sai jatkoa omissa kodeissamme, vaikka jouluperinne onkin vuosien mittaan tietysti muuttanut muotoaan.

Jouluna verhoan punaisilla liinoilla sellaisetkin pöytien, lipastojen tai senkkien tasot, joissa pärjätään koko muu vuosi ilman liinoja.

Tässä jutussa muutama esimerkki pöytäliinoistani. Paitsi äidin perintöä, joululiinoissa on myös eri aikoina kotiimme kulkeutuneita. Enää en pysty muistamaan kaikkien alkuperää. Monen pöytäliinan arvo on muistoissa, ei materiaalissa tai valmistustekniikassa.

Tervetuloa joulu!

Arkihuolesi kaikki heitä, mieles nuorena nousta suo! Armas joulu jo kutsuu meitä taasen muistojen suurten luo.
Syttyi siunattu joulutähti yöhön maailman raskaaseen, hohde määrätön siitä lähti, viel’ on auvona ihmisten.
Tuo kotihin, jos pieneenkin, nyt joulujuhla suloisin, Jumalan sanan valoa ja mieltä jaloa.
Tallin ovelle jään, hiljaa painan vain pään, sisään astua uskalla en. Katson ihmettä niin suunnatonta. Jossain laulu soi enkeleiden.
Joulupuu on rakennettu, joulu on jo ovella. Namusia ripustettu ompi kuusen oksilla.
Jouluna he kaikki ovat täällä, he kaikki, joita rakastimme niin, Näen tutut valokuvat kaapin päällä, ja muistot laskeutuvat sydämiin.
Pakkasyö on, ja leiskuen pohja loimuja viskoo. Kansa kartanon hiljaisen, yösydän untaan kiskoo. Ääneti kuu käy kulkuaan, puissa lunta on valkeanaan. Kattojen päällä on lunta, tonttu ei vain saa unta.
Hupsis tupsis pimpelipompeli, hiiri se kissalle takkia ompeli, Kaikki vain joukkohon leikkiä lyömään ja puuroa syömään kun joulu on.
Niityllä lunta, hiljaiset kadut, taakse jo jäänyt on syksyn lohduttomuus. Muistojen virta, lapsuuden sadut. Sanoma joulun on uusi mahdollisuus.
Oi jouluyö, sä lohtu ihmisten. Oi jouluyö, sä lohtu ihmisten. Jo kirvonneet on syntiemme kahleet, on taivas auennut lapsille maan.

Rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta sinulle ❤️

10 Comments

  1. Ihania liinoja ja kauniita jouluasetelmia. Rauhaisaa joulunaikaa sinulle. Kiitos monista innoittavista käsityövinkeistä. t. Heli

  2. Hyvää joulua Liisa!🎄 Aivan ihania liinoja ja niin jouluinen tunnelma ❤️

  3. Kauniita liinoja. Rauhallista joulua sinne.

    Itse toivon löytäväni joululiinat piilopaikasta nimeltä Jemma. Edellisen avustajani kanssa huolsimme liinat viime joulun jälkeen, mutteivät palautuneet joululiinalastikkoon (?) – nyt epätoivoinen kun liinat hukassa. Tyttären uusi miesystäväkin tulossa esittäytymään 😱

    1. Kiitos ❤️ Jemma jossa silitetty liinat… voi ei! Joko olet ne löytänyt? Minullakin löytyi kaapista vain osa pöytäliinoista, ja kun sitten hain kuusenkoristeet varastosta, siellä oli loput liinat omassa kansissaan. Hyvää joulua teille!🌟

  4. Tunnelmallinen ja niin hieno joulupostaus! Kiitos, Liisa ja hyvää joulua!

  5. Kotinne on kaunista joulutunnelmaa täynnä. Rauhallista Joulua!

Kirjoita kommenttisi tähän!