Huovutetut lapaset Léttlopi-langasta – ohje ja kolme versiota

Islantilaisneuleiden buumi on osunut minuunkin. Otin ensimmäiseksi työn alle huovutetut lapaset. Lankana on Istexin Léttlopi. Lanka on aika karheaa, mutta lämmittävää ja hengittävää. Léttlopi ja sen paksumpi sisarlanka Alafosslopi ovat parhaimmillaan ulkokäyttöön neulotuissa vaatteissa. Neule ei pelkää pientä tihkusadettakaan.

Sain idean pesukoneella huovutettaviin lapasiin Islantilaisneuleet -Facebook-ryhmästä. Idea ei suinkaan ole uusi; huovutettuihin lapasiin on käytetty myös esimerkiksi Novitan Natura- ja Isoveli-lankoja. Ja tietenkin suomenlampaan villa sopii oikein hyvin. Ohjeita on esim. Pirtin Kehräämön sivuilla.

Huovutetut lapaset Léttlopi-langasta

Huovutettavien lapasten pitää olla jättikokoiset. Miten paljon leveämpi ja pidempi lopputulokseen verrattuna olisi hyvä?

Lapasten tavoitekokoni oli 7 – 7 1/2. Otin puikot n:o 5. Tiheydeksi tuli 14 s ja 20 krs/10 cm. Mitä löyhempi neulos, sitä paremmin se huovuttuu. On hyvä varautua siihen, ettei neulominen suju yhtä hyvin kuin oikealla tiheydellä. Sukkapuikot tippuvat liian isoista silmukoista. Toisaalta kerroksia ja silmukoita on tavallista vähemmän, joten työ kyllä joutuu nopsasti. Ja kevyet, esim. koivupuikot auttavat asiassa.

Huovutus voi lyhentää lapasen pituutta jopa 1/3, joten älä pihistele pituudessa. Leveys ei pienene samassa suhteessa; siitä huovutus vie vain noin 10 %. Siis minun pesukoneella ja pesuohjelmalla.

Kokeilin ensimmäiset lapaset peukalokiilan kanssa, mutta se on turhaa hifistelyä. En huomaa valmiissa lapasissa eroa sen ja tavallisen, kiilattoman lapasen välillä. Tällä ohjeella ja mitoituksella homma onnistui:

Lapasten ohje ja kaava. Piirroksen mukaisen kaavan leveydeksi tulee 40 silmukalla noin 14,5 cm.
Léttlopi-langasta neulotut jättilapaset ennen peukalon neulomista ja lapasten huovuttamista. EDIT: Pidensin kaavaa näiden jälkeen muutamalla sentillä. Kaava korjattu.

Huovutus

Laita lapaset pesukoneeseen muun pyykin joukkoon. Anna ohjelman pyöriä loppuun. Voit laittaa mukaan vähän pesuainetta; tosin jotkut huovuttavat neuleen ilmankin. Sopiva ohjelma ja lämpötila on kokeiltava, mutta yleensä lapaset huopuvat hyvin 40–60 asteen lämpötilassa.

Punomon ohjeessa neuvotaan, että jos käytät pesupussia, lapaset vanuttuvat vähemmän kuin jos pyörisivät vapaasti muun pyykin joukossa. Lyhyessä pesuohjelmassa lapaset huovuttuvat vähemmän kuin pidemmässä ohjelmassa.

Omankin kokemukseni mukaan pesupussissa huovuttuminen tapahtuu epätasaisesti ja neuleen pintaan jää vekkejä. Koneen nukkasihti ja koneessa oleva muu pyykki kiittävät huovuttajaa pesupussin käytöstä, mutta tulos ei ole yhtä hyvä. Huovutusprojektin jälkeen on hyvä tarkistaa se nukkasihti.

Joku laittaa lapasten sisään mytyn muovipusseja tms. ettei lapanen huovutu umpeen. Itse huovutin ne ilman pusseja eikä ollut ongelmia.

Lapaseni huovuttuivat parhaiten 40 asteen pitkässä hienopesuohjelmassa. Linkousteho oli 800 kierrosta.

Viimeistys

Muotoile lapaset vanutuksen jälkeen käteen sopivaksi. Jos neuloit kirjoneuletta, venytä sitä kunnolla leveämmäksi. Anna kuivua esimerkiksi pyykkitelineen päällä. Halutessasi voit harjata lapasten pinnan pörröiseksi.Uutta 12/22: Tämä suosittu ohje löytyy myös Ravelrystä. Lapaset saivat nimekseen Tupa.


Hiphei! Innostuin neulomaan vielä kolmannenkin lapasparin. Tässä on pelkkää tasaraitaa, kaava ja ohje muuten sama kuin edellä. Raidoista on helppo laskea kerrosten määrät, joten toimikoot nämä vaikka neuleohjeena seuraavia mahdollisia Léttlopi-lapasia tehdessä.

Entä Plötulopi?

Onko sinulle jäänyt jämälankoja Léttlopia ohuemmasta Plötulopista? Huovutin siitä naisten lapaset, ja niihin kului lankaa vain 50 g. Suosittelen kokeilemaan! Lue lisää linkistä:Tilaa uusimmat postaukset

Haluatko saada uusimmat ohjeeni ja vinkkini heti niiden ilmestyttyä? Liity postituslistalleni alla olevasta linkistä. Voit poistua listalta milloin hyvänsä.

17 Comments

 1. Hei,
  nämä on tosi kivan näköiset. Tein jo yhdet, mutta jäivät miehelle vähän lyhyiksi. Osaatko sanoa mikä silmukkamäärä olisi miehelle hyvä? Kiitos.

  1. Kiitos palautteesta. Miehen lapasiin voi lisätä leveyttä mutta maltillisesti, koska leveyssuunnassa huovutus ei vie paljoa pois leveydestä. Voit kokeilla 44 – 48 silmukalla (nyt 40 s). Silloin peukalossa apulangalle 9 s. Korkeuteen lisää enemmän, etenkin ranteeseen. Jos tekisin nämä miehelle, neuloisin noin 25 cm ennen peukalon aukkoa (nyt kaavassa 17 cm). Peukalon aukon jälkeen neuloisin noin 15 cm (nyt 13). Nämä ovat suuntaa-antavia mittoja, koska en ole kokeillut.:-)

   1. Kiitos vastauksestasi. Mitat tuntui täsmäävän pituuden suhteen. Tein 48:lla silmukalla ja tuli hieman reilut, mutta menevät kyllä käyttöön. Nyt ajattelin kokeilla 44 silmukkaa.

    Kiitos vielä nopeasta vastauksestasi.

 2. Heippa! Kiitos vinkeistä! Muistatko paljonko Lettlopi-lankaa meni yhteen lapaseen?

  1. Hei, kiva kun tykkäsit. Jutusta tosiaan puuttuu langanmenekki! Punnitsin nyt valmiit ja lapaspari painaa 55 – 65 g. Tasaraitaiset ovat lapasista suurimmat ja niihinkin riitti 70 g Léttlopia. Kahdesta kerästä pitäisi tulla lapaset isompiinkin käsiin.

 3. Kivoilta näyttävät ja näitä pitää tehdä. Kiitos ohjeesta.

 4. neulon miestensukat kahdella langalla esim 5 kierrosta vaihdan langan ja taas 5 kierrosta
  sukat on varmasti samanpituiset .ei tartte laskea kierroksia

 5. Voi juku, nuo raidalliset lapaset on Liisa ihan sinun näköiset…

Kirjoita kommenttisi tähän!