Kevyttä ja ilmavaa, hienostuneet värisävyt, mieto lampaanvillan tuoksu. Lankana haurasta, mutta neulevaatteena hyvin kestävää. Sellainen on Istexin Plötulopi. (Kansikuva © Garnr)
Monet ihastuvat herkkään, pörröiseen ja kevyeeseen hahtuvalankaan ikihyväksi, ja Plötulopista tulee ykkössuosikki. Joku taas huomaa heti, ettei Plötulopi ole hänen juttunsa. Syy on usein siinä, että herkän langan neulominen voi aluksi tuntua hankalalta.
Mitä neulojan on hyvä tietää Plötulopista? Kokosin tähän juttuun vinkkejä, joiden avulla uskon että Plötulopi-neuleesi onnistuu. Kirjoitin omista kokemuksistani ja havainnoistani. Lisäsin mukaan muilta neulojilta kuulemiani ja lukemiani hyviä neuvoja. Kiitos erityisesti Maija Leinonen/Käsityöliike Maijukka ja monta ihanaa islantilaisneuletta neulonut Anu K.
Plötulopista on moneksi
Plötulopi on monipuolinen lanka. Siitä voit tehdä ohuen tai paksun neuleen käyttämällä lankaa yksin-, kaksin- tai kolminkertaisena. Yksinkertaisesta Plötulopista saat kevyen neulepaidan. Kovin ohut se ei kuitenkaan ole; paidan paksuus on lähellä Lettlopia.

kehräämätön 100 % islantilainen villa
100 g = 300 m
Plötulopi | Puikot | s/10 cm | vahvuus |
---|---|---|---|
1-kertaisena | 3,25 | 20 | worsted |
2-kertaisena | 5 | 14 | chunky |
3-kertaisena | 7 | 12 | chunky |
Jos yhdistät Plötulopia Lettlopiin, saat Alafosslopin paksuutta vastaavan langan. Tämä voi auttaa, jos Alafosslopin saatavuudessa on ongelmia.

Plötulopi on kuin tehty huovutukseen
Kehräämätön hahtuvalanka Plötulopi huopuu kauniisti, koska siinä ei ole huopumattomuuskäsittelyä. Yksin- tai kaksinkertaisena voit neuloa lapasia ja töppösiä, jotka huovutetaan pyykinpesukoneessa tai kuivausrummussa. Tein naisten lapaset yksinkertaisesta Plötulopista:
Islantilainen villa ei sovi kaikille herkkäihoisille. Plötulopi-neuleen saa hyvällä viimeistelyllä pehmenemään islantilaislangoista parhaiten, mutta silti ainakin minä joudun pukemaan puseron alle ohuen aluspaidan.
Viisi vinkkiä neulojille
1. Varmista, että lanka pääsee juoksemaan vapaasti
2. Luo silmukat kaksinkertaisella langalla tai valitse kevyt luomistapa
3. Neulo kevyellä kädellä
4. Ompele lyhyet saumat Plötulopilla, pidemmät muulla villalangalla
5. Viimeistele valmis neule
1. Varmista, että lanka pääsee juoksemaan vapaasti
Istex Plötulopia myydään kiekkoina. Lanka juoksee parhaiten kiekon sisältä. Kiekot on useimmiten, muttei aina, pakattu muovikääreeseen. Leikkaa muovin keskelle niin iso aukko, että lanka pääsee siitä kulkemaan. Kiekko pysyy siististi muovin sisällä. Langasta irtoavat haituvat ja roskatkaan eivät leviä ympäriinsä; lanka on aika pölyävää.

Jos neulot kaksinkertaisena, ota toinen lanka kiekon sisältä ja toinen ulkopuolelta. Kolminkertaisena neulo näiden yhdistelmänä.
Entä jos lanka katkeaa?
Plötulopi ei jousta eikä anna periksi, jolloin se katkeaa äkillisissä kiristyksissä. Silloin lanka hiipuu ohueksi ja ohuet säikeet irtoavat toisistaan. Paljon neuloneet kertovat, että langan väri vaikuttaa kestävyyteen: jotkut värit kestävät neulomista paremmin kuin toiset.
Lanka voi katketa vaikka niin, että istut vahingossa langan päällä samalla kun vedät sitä kiekosta. Parasta siis huolehtia, että lanka pääsee joka hetki kulkemaan vapaasti.
Langan katkeaminen ei ole kuitenkaan katastrofi. Langan saa jatkettua, koska lanka huopuu helposti. Tippa sylkeä, langan kostutus, säikeiden yhdistäminen kiertämällä ja vähän aikaa lämmittämällä käsien välissä auttaa kuidut kiinnittymään uudestaan toisiinsa.
2. Luo silmukat kaksinkertaisella langalla tai valitse kevyt luomistapa
Loin ensimmäisen Plötulopi-neuleeni silmukat neulomalla ne yksinkertaisella langalla. Se oli hankalaa, kun lanka oli koko ajan katketa. Tätä luomistapaa on vaikea käyttää kiristämättä lankaa. Kokeile muitakin tapoja, kuten kiertää lankalenkit puikon ympärille. Silmukat pitäisi yrittää luoda herkästi ja kevyellä kädellä.
Silmukoiden luomista voit helpottaa lisäämällä hahtuvaan vetolujuutta. Se tehdään kiertämällä lankaan kierrettä käsin tai hieromalla lankaa kostutettujen käsien välissä.
Yksi keino on luoda silmukat kaksinkertaisella langalla. Voit myös ottaa Plötulopin rinnalle silmukoiden luomisen ajaksi toisen ohuen langan.
Jos luot silmukat kaksinkertaisella Plötulopilla, saat napakan joustimen neulomalla myös sen kaksinkertaisella langalla. Oikeista silmukoista tulee siistit, jos neulot ne takareunoistaan.
3. Neulo kevyellä kädellä
Hauras lanka vaati aluksi keskittymistä neulomiseen. Neulo rennosti, älä kisko tai venytä silmukoita. Jos silmukkaan tulee säiepuoli, älä venytä silmukkaa väkisin. Hyvät puikot ovat myös tärkeät tässä. Olen kokeillut erilaisia puikkoja mitä kotoa löytyy, mutta parhaiten Plötulopin neulominen luisti pallokärkisillä puikoilla.
Kaksin- ja kolminkertaisena langan neulomiskestävyys paranee.
Kirjoneuleessa vaikeuskerroin lisääntyy hieman. Kun työhön tulee yksi tai useampia kuviolankoja huolehdittaviksi, kuviolangat saattavat katkeilla. Huomasin tämän värinvaihtojen kohdalla etenkin jos lankajuoksut olivat pitkiä (8 – 10 s.). Tätä voi yrittää ennakoida vetämällä uusi väri tarjolle vähän pidempänä lenkkinä.

Plötulopista tehty neule saattaa venyä käytössä leveyttä, eikä palaudu. Tämä johtuu langan joustamattomuudesta. Näin käy etenkin silloin, jos neulos on löyhää. Neuloin sinisen Plötylopi-paitani 4 mm:n puikoilla, liian isoilla, ja tämä ongelma näkyy. Tiiviimpi neulos pitää paremmin kutinsa, eikä sen pintakaan nyppyynny yhtä herkästi kuin löyhä.
Olen tottunut neulomaan islantilaisneuleiden kirjoneuleosiot isommilla puikoilla kuin sileän, mutta Plötulopin kanssa se ei olisi kannattanut. Kaarrokkeesta tuli liian leveä. Tosin jokaisen neulojan käsiala on erilainen, eikä tähän voi antaa yhtä ohjetta.
On kuitenkin niin, että kun Plötulopin neuloja neuloo kirjoneuletta, hän joutuu keventämään normaalia neulomistapaansa. Siksi neuloksesta tulee automaattisesti löyhempi. Nyt tiedän, että saan tasaisemman kirjoneuleen kun neulon sen samoilla puikoilla kuin sileät osiot. Reunuksissa pienemmät puikot ovat paikallaan.
Plötulopin huopumistaipumusta voi käyttää hyödyksi paitsi huovutetuissa asusteissa ja langan jatkamisessa, myös kirjoneuleen lankajuoksuissa. Voit sitoa pitkät juoksut kuten olet tottunut, mutta hyvään tulokseen pääsee jättämällä pitkätkin langat sitomatta. Viimeistelyssä ja käytössä langanjuoksut huopuvat, ja kestävät käytössä hajoamatta.
4. Ompele lyhyet saumat Plötulopilla, pidemmät muulla villalangalla
Olen ommellut saumoja Plötulopilla, ja niistä tulee kestävät. Lanka ei kuitenkaan saa olla ylipitkä, silloin se ei kestä ompelua. Aloitus- ja lopetuslanganpäät voi hyödyntää ompelussa hyvin esim. sivusaumoihin.
Islantilaispaidoissa ei onneksi juuri ommeltavaa ole, mutta luin langan haurauteen liittyen yhden hyvän vinkin. Neulo paidan kainalo-osiin muutama kerros Léttlopilla tukevuutta antamaan kun ompelet osat yhteen.
5. Viimeistele valmis neule
Plötulopi-neule pehmenee ja paranee pesussa ja käytössä. Koska villaneuleita ei suositella pesemään usein, avuksi tulee viimeistyspesu. Sen voi tehdä monella tavalla. Tee niinkuin hyvä tulee! Hyvällä viimeistelyllä lanka rentoutuu ja pehmenee, joten neuleen pinta tasoittuu. Langan kuitujen päät nousevat pintaan ja neuleen pinnasta tulee kauniin pörröinen. Myös värit kirkastuvat.


Tein Althedan viimeistyspesun kahdella eri tavalla näin:

Pesin neuleeni käsin ekologisella ja monikäyttöisellä Euca-pesuaineella, joka suositellaan myös villan pesuun. Huuhtelin kolme kertaa, rullasin neuleen pyyhkeen sisään ja rutistin liiat vedet pois. Lopuksi levitin neuleen pyyhkeen ja lattialämmityksen päälle.
Neule pehmeni, mutta ei tarpeeksi. Se pisteli edelleen eikä pinta tiivistynyt yhtään.

Seuraavaksi kokeilin koneen villanpesuohjelmaa. Lämpötilaksi asetin 30 astetta ja linkoukseen kierroksia 400.
Neuleen pinta tiivistyi juuri sopivasti. Puseron mitoitus asettui kohdalleen. Kaarroke jäi vieläkin vähän isoksi, mutta tällä pärjää.
Viimeistystapoja on melkein yhtä monta kuin neulojaa
Jos haluat viimeistellä neuleesi pesukoneella, opettele tuntemaan koneesi. Niissä on eroja, ja siksi harva uskaltaa suoraan suositella pesukoneviimeistelyä. Plötulopi huopuu helposti ja sen kanssa pitää olla erityisen varovainen. Villanpesuohjelmalla olen itse saanut parhaan lopputuloksen, ja aion käyttää tätä tekniikkaa jatkossakin.
Jos viimeistelet neuleesi käsin pesten, noudata Plötulopi-neuleen pesuohjetta:
Pese neule haaleassa vedessä (30 astetta) ja käytä mietoa villanpesuaineliuosta. Älä liota Plötulopi-neuletta! Huuhdo huolellisesti samanlämpöisellä vedellä. Älä hankaa, älä kierrä, vaan purista liika vesi pois pyyhkeen sisällä. Viimeiseen huuhteluveteen on hyvä lisätä huuhteluainetta, hiustenhoitoainetta tai tilkka etikkaa. Lopuksi neuletta voi lingota varovasti 1-2 minuuttia. Aseta neule kuivumaan pyyhkeen päälle ja oio se huolellisesti. Jos neuletta täytyy silittää, tee se nurjalta. Käytä keskilämpöä ja kosteaa silitysliinaa. Painele neuletta kevyesti, mutta jätä joustinneuleet silittämättä.
Vedos Jonsdottir: Islantilaisia neuleita, s. 237.
Oletko kuullut pyykkietikalla suihkutuksesta? Myös se voi auttaa neuletta tasoittumaan ja pörhistymään. Plussana on, ettei neuletta tarvitse kastella kokonaan eikä odotella kuivumista.
Myös pesuveteen voit lorauttaa korkillisen väkiviina- tai pyykkietikkaa.
Pesun jälkeen saat neuleesta liiat vedet pois, jos linkoat sen pesukoneessa pienillä kierroksilla. Aloita minuutin linkouksella ja jatka tarvittaessa.
Lopuksi vielä kuivausrumpuvinkki. Plötulopi-neuleesta tulee joskus liian iso, monesta syystä johtuen. Jos käytössäsi on kuivausrumpu, laita neule sinne varovasti pyörimään vähäksi aikaa. Neuleen koon saat kutistumaan ja pinnan tiivistymään. Kokeile välillä onko tulos sopiva ja jatka, kunnes neule on halutun kokoinen.
Istexin videossa lisää Plötulopista ja sen ominaisuuksista.
3 Comments