Espanjan voimakkaat ja mausteiset värit näkyvät kotimme sisustuksessa. Tyyli on alkanut vähin erin hiipiä pukeutumiseenikin, nyt pitkän pitsihameen muodossa. Tyylikkäitten espanjattarien suosimiin kissaeläinkuoseihin en vielä ole koskenut, mutta eiköhän sekin päivä vielä tätä menoa koita??

Olemme viettäneet talvisin muutaman viikon Espanjan Aurinkorannikolla Fuengirolassa, ja muutenkin matkailleet maata ristiin rastiin. Etenkin maan eteläosissa näkyy vahva arabikulttuurien vaikutus. Se johtuu maan historiasta, sillä islaminuskoiset maurit hallitsivat Espanjaa vuosina 700–1000 ja vaikuttivat etenkin Andalusiassa.

Ornamenttien itämaista eksotiikkaa

Espanjalaishenkisyys tuli hameeseeni islamilaisessa taiteessa käytetyistä ornamenteista, joilla on koristeltu vanhoja palatseja mm. Malagassa ja Sevillassa. Niitä käytetään keramiikkalaatoissa nykyäänkin. Jos olet käynyt Espanjan mantereella, et ole voinut välttyä näkemästä niitä – niin paljon espanjalaiset vanhoja ornamenttejaan suosivat.

Islamilaisessa taiteessa ornamenttien geometrinen kuviointi noudattaa ikiaikaisia matemaattisia lainalaisuuksia. Runsaat kuviot perustuvat monikulmioihin (hexagon, decagon), joita täydennetään esimerkiksi kolmioilla, neliöillä ja kahdeksansakaraisilla tähdillä. Näitä voidaan kiertää eriasteisissa kulmissa keskikohdan ympärillä ja täydentää tyhjiä kohtia pikkukuvioilla. Luontoaiheita ornamenteissa ei juuri näy.

Ornamenteista riittäisi tarinaa enemmänkin, mutta tyydytään tähän. Esimerkkejä niiden soveltamisesta löytyy vaikka Desigualin tuotannosta. Espanjalaisyritys on onnistuneesti hyödyntänyt maansa rikasta kuvio- ja värimaailmaa vaatteissa ja asusteissa.

Tarvittiin matkakäsityö

Matkalla tarvitaan käsityö. Lomapäivienkin ratoksi on ihana välillä istua tekemään jotain käsillään, kun sellaiseen on arjessa tottunut. Olen aikaisemmin kirjoittanut pitkillä automatkoilla neulomisesta.

Tässä vaiheessa en ajatellut arabien vanhoja ornamentteja enkä oikeastaan mitään muutakaan. Pääasia, että olisi mielenkiintoista lankaa ja uusi käsityö tehtäväksi.

Ostin ennen lähtöä tummansinista (väri 72, yönsininen) himmeästi kiiltelevää Katia Air Lux -lankaa. Siinä on 70 % viskoosia ja 30 % villaa. Kevyt ja miellyttävä lanka, josta ensin aloin neuloa pitsipuseroa. Siitä ei kuitenkaan tullut mitään enkä päässyt alkua pidemmälle.

Monien purkamisten ja yritysten jälkeen syntyi idea alkaa virkata hametta. Lanka tuntui myös sopivan paremmin ryhdikkääseen virkkaukseen kuin pitsineuleeseen.

Aloin etsiä pitsihameeseen sopivaa espanjalaishenkistä kuviota ja virkkausohjetta.

Mieleinen löytyi Mary Oljen kirjasta Peitteitä ja hartiahuiveja (WSOY 1975). Mallin nimi on Isabella, ja sen on saatu espanjalaisen pitsiliinan keskuskuviosta.

Mallia kehutaan kirjassa ”erittäin näyttäväksi ja nopeasti valmistuvaksi”. Sehän vetosi heti minuun, tottumattomaan virkkaajaan. Helppo se olikin, kun alkuun pääsin. Virkkaaminen on minulle uusi asia, sillä aloitin sen vasta viime talvena tämän hameprojektin myötä.

Isabella-neliöitä. Keskellä on ympyrämäinen vinoneliö. Neliöiden väliin muodostuu kahdeksansakaraisia tähtiä. Kuva Mary Oljen kirjasta.

Pitsihame syntyi näin

Virkkasin mallitilkun ja aloin luonnostella hametta. Halusin siitä pitkän, lantiosta istuvan mutta helmaa kohti hieman trumpettimaisesti levenevän. Mittailin ja laskin silmukka- ja kerrosmääriä etenkin helman lisäyksiä varten. Hameen virkkaus eteni tältä pohjalta. Aloitin vyötäröltä. Päätin etukäteen vain sen, että virkkaan lantiolle Isabella-neliöitä.

Hameen luonnostelua.

Näyttävien neliöiden rinnalle hame kaipasi suvantovaiheita ja yksinkertaista pintaa.

Tähän hameeseen meni lankaa 300 g. Virkkuukoukut olivat numeroa 2,5 ja 3. Hameen yläosassa käytin ohuempaa koukkua. Osiossa 4 vaihdoin suuremman koukun, joka kevensi helmaa ja antoi sille lisää leveyttä.

Hameen pituus oli valmiina 67 cm. Helman leveys on 240 cm.
Isabella-neliöt virkattiin erikseen (ks. ohjeessa Osa 2).
Silmukkamerkeistä oli iso apu osia yhteen ommellessa (ks. ohjeessa Osa 2).
Käytin helman lisäyksissä apuna Pinterestistä löytynyttä kuvaohjetta (ks. ohjeessa Osat 3 ja 5).

Kun itse tekee, saa mitä tulee

Työtä aloittaessani en tiennyt mitä odottaa. Hameesta tulikin rennosti farkkumainen. Katian eläväpintainen, hienosti sävytetty Air Lux oli löytö langaksi (kiitos taas Outi ja Noonknit!). Tummansininen väri tekee hameesta kivasti ylellisen, mutta samalla arkisen. Kovin juhlavalle hameelle ei minulla olisi ollut käyttöäkään.

Hame on venynyt pituutta, koska etenkin Isabella-osio antaa periksi. Muutaman käyttökerran jälkeen hameen pituus on 79 cm. Hyvä niin! Siitä tuli parempi.

Näissä laiturikuvissa hame on niin uusi, ettei se ole vielä asettunut lopulliseen pituuteensa.

Ompelin hameeseen vuorin ohuesta, pehmeästä viskoosikankaasta. Väri tuotti päänvaivaa, sillä hame on hyvin tumma sininen. Isabella-neliöiden kohdalla vuori näkyy selvästi, ja siksi oikea sinisen sävy oli tärkeä.

Sopiva kangas löytyi Vähänkäytetty.fi-nettikirppikseltä, josta ostin pitkän ohuen mekon. Sen vuorista sain vuorin hameeseeni. Ompelin vuorin vyötärölle löyhästi käsin. Yläreunan nauhakujaan pujotin kapean satiininauhan.

Hameen virkkaaminen kesti pitkään, eikä se valmistunut lähellekään yhden talvisen lomamatkan aikana. Päättelin viimeiset langanpäät vasta kesäkuussa. Mutta hame ehti kuin ehtikin tämän kesän helteisiin, ja siinä käytössä se toimii kivasti.

Innostuitko itse kokeilemaan ornamenttien geometriaa? Kuvioiden piirtämisohjeita löytyy ainakin tästä kirjasta:

Manuel Martínez Vela: The Royal Alcazar of Seville with a ruler and compass. A step-by-step outlining of tile designs. Editorial ALMIZATE, Spain 2019.

Trending

Discover more from KOTIKUTOISESTI

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading