Ei tullut neulemyssyä, tuli virkattu matto

Yhtenä lokakuisena lauantaina näin Kotkassa keltatakkisen naisen, jolla oli takin värinen myssy. Yhdistelmä näytti niin hyvältä, että aloin itsekin haluta samaa. Keltainen takki minulla oli, joten tarvittiin vain myssy.

Seuraavana maanantaina menin lankakauppaan. Sopivaa keltaista lankaa oli hyllyssä, tosin hyvin paksua Gedifran Perulanaa (100 % virgin wool). Sadan gramman kerässä on lankaa 50 metriä. Siitä oli tehty malliksi myssy, johon meni yksi kerä.

Outi Markkasen neuloma mallimyssy.

Myssy näytti niin kivalta ja helpolta, että ostin kerän Perulanaa ja 10 mm:n paksut sukkapuikot. Löysin netistä ohjeen jossa vastaava myssy oli tehty patenttineuleena.

Myssyn reunaan tuli muutaman sentin verran sileää neuletta oikeilla ja nurjilla silmukoilla. Sitten alkoi patenttineule, joka aiheutti ikävän yllätyksen. Silmukoita oli liikaa puikkojen pituuteen nähden, ja ensimmäiset tipahtelivat puikolta sitä mukaa kun uusia syntyi.

Patenttineule vie paljon enemmän lankaa kuin 1×1-joustin. Täytyi ostaa lankaa toinen kerä. Tässä vaiheessa olin tosin jo epävarma koko hankkeen järkevyydestä. Neuloin myssyä toisen kerän loppuun vain todetakseni, ettei sitä kannattanut jatkaa pidemmälle. Myssy painoi jo 200 g ja oli lisäksi liian muhkea suhteessa ohueen parkatakkiini. Se olisi kaivannut seurakseen vähintään yhtä suuren kaulahuivin tai paksumman takin tasapainottamaan kokonaisuutta.

Purin myssyn ja virkkasin maton

Hyvän langan jääminen käyttämättömäksi harmitti. Jonkun ajan päästä tuli mieleen maton virkkaaminen. Olin nähnyt kuvia paksulla koukulla ontelokuteesta virkatuista matoista, ja innostuin kokeilemaan langasta sellaista. Pienelle matolle olisi tarve.

Meillä on olohuoneessa takka, jonka vieressä halkokori, jonka alla pieni matto. Se on leprua materiaalia, ja aina ollut liian pienikin halkokorin alle. Koska olohuoneen sisustuksessa on muutenkin käytetty sinapinkeltaista, myssylanka sopisi matoksi värinsäkin puolesta.

Sopiva maton ohje löytyi Kotiliedestä. Loin 43 silmukkaa ja sovitin ruutumallin mukaisen kuvion sen keskelle. Piiloonhan tuo kuvio jää, mutta samalla harjoittelin reikäkuvioiden tekemistä. Matto valmistui vauhdilla ja sitä oli kiva virkata. Vielä yksi kerä lankaa tarvittiin lisää, että sain maton valmiiksi.

Valmiin maton koko on 38 x 48 cm. Pitkälle sivulle olisi pitänyt virkata vielä kaksi kerrosta, jotta siitä olisi tullut samanlainen kuin aloituksesta. Kolmas kerä loppui kuitenkin niin sopivasti kerroksen lopussa, etten enää ostanut lisää lankaa.

Pieni epäsymmetrisyys ei yhtään haittaa halkokorin alla.

Hyvää

  • Saimme uuden mittojen mukaan tehdyn maton.
  • Matosta tuli tukeva, ja 10 mm:n koukku juuri sopiva.
  • Innostuin oikeasti mattojen virkkaamisesta, joten seuraavana voisin uusia vessan maton.

Parannettavaa

  • Pitäisi pitää pää kylmänä kun innostus johonkin uuteen käsityöhön herää, ja malttaa etsiä niin kauan että sopiva lanka löytyy.
  • Kunnon neulepuikot ovat A ja O.
  • Reunat olisi saanut suoriksi virkkaamalla viimeinen pylväs tietyllä tavalla, mutta en huomannut tätä niksiä käyttää.
  • Löyhäkierteinen ja hahtuvamainen Perulana voi olla liian pehmeä, jos matto joutuu kovalle kulutukselle.

3 Comments

Kirjoita kommenttisi tähän!