Altheda by Jenn Steingass

Neuloin Jenn Steingassin suunnitteleman Altheda-paidan yksinkertaisesta Plötulopista. Käytin kolmea väriä: pohja on luonnonvalkoinen ja kirjoneulekaarrokkeessa on harmaan kaksi sävyä. Toinen toistaan kauniimpien ja moniväristen kaarrokeneuleiden keskellä olin alkanut kaivata utuista, hillittyä lumisen talven vaihtoehtoa.

Altheda neulotaan pääntieltä helmaan. Ohje löytyy Ravelrystä. Ohje on selkeä ja paidan mitoitus on hyvä.

Yhdysvaltalainen neulesuunnittelija Jennifer Steingass tunnetaan etenkin herkkäkuvioisista, usein kasviaiheisista kaarrokeneuleistaan. Ne ovat ajattomia ja moderneja, kauniita ja yksinkertaisia. Hänen kansainvälisesti suosituimpia mallejaan ovat Alboreal, Atena, Dreyma, Telja ja Treysta. Telja on Suomessa yksi neulotuimmista malleista.

Tummempi harmaa kuvioväri kaarrokkeen ylä- ja alareunassa tuo rauhalliseen malliin hieman särmää. Kirjoneuleen neulominen valkoisella ja hennon vaaleanharmaalla vaati pitkää pinnaa ja hyvän työvalon, koska sävyt ovat niin lähellä toisiaan. Valkoista puikkoa vasten näki, miten lähellä. Valkoisen ja vaaleanharmaan erottaminen toisistaan tuntui työltä. Valmiissa paidassa sävyt erottuvat kuitenkin juuri sopivasti.

Muutin hihansuiden ohjetta sen verran, että kavensin viimeisellä sileällä kerroksella joka 10. silmukan. Hihansuut ovat nyt omaan makuuni sopivammat.

D-kokoiseen paitaan meni lankaa 250 g. D vastaa suunnilleen kokoa M/40.

Tarvikkeet

Lanka: Istexin Plötulopi -hahtuvalanka (100 % islantilaislampaan villaa, 100 g = 300 m) yksinkertaisena. Värit: 200 g luonnonvalkoista 0001 White, 35 g vaaleanharmaata väri 1026 Ash ja 15 g keskiharmaata 1027 Light Grey

Tarvikkeet: pyöröpuikot 3,25 mm (miehusta ja hihat) ja 3 mm (reunukset)

Neuletiheys: Sileä neule 19 s ja 28 krs = 10 cm

Vinkkejä

Sama puikkokoko sileään ja kirjoneuleeseen

Paidasta tuli ihanan kevyt, mutta kaarrokkeen kirjoneuleesta liian löysä. 4 mm:n puikot olivat liian isot. Plötulopia neuloessa joutuu keventämään normaalia neulomistapaansa (koska varoo hauraan langan katkeamista), jolloin neuloksesta tulee automaattisesti löyhempi. Opin, että saan tasaisemman kirjoneuleen kun neulon sen samoilla puikoilla kuin sileät osiot. Oma käsiala ratkaisee, ja oikeat puikot löytyvät kokeilemalla. Reunuksissa pienemmät puikot ovat paikallaan.

Tiivis neulos kestää käytössä

Plötulopista tehty neule saattaa venyä käytössä leveyttä, eikä palaudu johtuen langan joustamattomuudesta. Näin käy etenkin silloin, jos neulos on löyhää. Tiiviimpi neulos pitää paremmin kutinsa. Neuleen pinta ei myöskään nyppyynny yhtä herkästi kuin löyhäksi neulotun.

Käytä lankajuoksuissa hyödyksi langan huopumisominaisuutta

Plötulopin huopumistaipumusta voi hyödyntää paitsi langan jatkamisessa, myös kirjoneuleen lankajuoksuissa. Voit sitoa pitkät juoksut kuten olet tottunut, mutta hyvään tulokseen pääsee myös jättämällä pitkätkin (8-9 s.) langat sitomatta. Viimeistelyssä ja käytössä langanjuoksut huopuvat kiinni toisiinsa, ja kestävät käytössä hajoamatta.

Althedan kaarroke nurjalta. Kirjoneuleen lankajuoksut ovat huopuneet vajaassa vuodessa, ja muodostavat tiiviin yhtenäisen pinnan.
Kuvan kaulahuivi on neulottu koneella ohuesta kampavillasta ja se on pitsineuletta, ks. ohje. Ohuen pellavahameen ompelin suorasta kangaspalasta.

Viimeistely

Viimeistelemätön neule.
Viimeistelty neule.

Viimeistele neule mieleiselläsi tavalla. Höyrytys, lumipesu, kastelu, konepesu, kostean liinan alla kuivatus… tapoja on monia. Joku viimeistelytapa kannattaa valita, koska vasta sen jälkeen silmukat asettuvat luontevasti. Viereisissä kuvissa näet eron juuri puikoilla otetun ja viimeistellyn neulepaidan välillä.

Lankaan tarttuu neulomisen aikana likaa ja rasvaa, joten pesin tämän valkoisen paidan pesukoneen hellävaraisella villanpesuohjelmalla. Lämpötilaksi asetin 30 astetta ja linkoukseen kierroksia 400. Käytin huuhteluaineena pyykkietikkaa. Lopuksi tein kevyen höyrytyksen.

Neuleen pinta tiivistyi juuri sopivasti. Puseron mitoitus asettui kohdalleen. Kaarroke jäi vieläkin vähän isoksi, mutta tällä pärjää.

Islantilainen villa ei sovi kaikille herkkäihoisille. Plötulopi-neuleen saa hyvällä viimeistelyllä pehmenemään, mutta silti ainakin minä joudun pukemaan puseron alle ohuen aluspaidan.

4 Comments

  1. Hei! Steingassin ohjeessa pohjavärin menekki on 4 kiekkoa (eli 400 g) koossa D. Riittikö sinulla tuo 200 g?

    1. Hei! Kyllä se riitti. Koko paita painaa 250 g. Olen vähän alle 160-senttinen, joten paita on varmaan vähän lyhyempi kuin ohjeessa. Mittasin nyt, ja pituus niskasta helmaan on 57 cm.

Kirjoita kommenttisi tähän!