Alasuq: kaarrokeneuleiden aatelia

Riddari, Alasuq ja Puun vuosi. Tämä kolmikko edustaa (lokakuu 2023) Suomen suosituimpia kaarrokeneuleita Islantilaisneuleet-ryhmän albumikuvien lukumäärästä päätellen. Kun aikanaan kiinnostuin islantilaisista neulepaidoista, upea Alasuq erottui heti joukosta. Siinä kaarrokkeen herkullinen kuviointi alkaa jo ennen kaarroketta, mikä tekee paidasta erityisen.

Alasuqin kirjoneule on hienostunut. Sydänornamentit ovat kauniisti pelkistetyt, mutta samalla vivahteikkaat. Kuviointi on kokonaisuudessaan herkkä. Eri väriyhdistelmillä Alasuq näyttäytyy joko hauraana, huurteisena, värikkäänä tai dramaattisena. Alasuq toimii mainiosti myös kaksivärisenä versiona.

Alasuqin ohje löytyy Linka Neumannin kirjasta Norjalaisia villapaitoja. Kirjassa on ohjeet paksulle ja ohuelle Alasuqille. Kannessa Alasuq.

Neuloin M-kokoisen paidan suoraan ohjeen mukaan lisäten vain takakappaleelle lyhennettyjä kerroksia.

Puikot: Resoreissa 4,5 mm, sileä neule hihoissa 6 ja miehustassa 7. Kirjoneuleet neuloin samoilla puikoilla kuin sileän.
Langat: Léttlopi + Plötulopi (ruskea, keltainen ja vihreä), Plötulopi 2 x (turkoosi) ja Léttlopi 2 x (fuksia).

Langaksi sopii Alafosslopin paksuinen villalanka, jota minulla ei ollut. Halusin käyttää pois varastoon kertyneitä Istexin lankoja, joten yhdistin tähän Lettlopia ja Plötulopia. Paidan väritys syntyi niistä langoista, joita minulla oli käytettävissä.

Alasuq ja se kuuluisa keskietu

Linka Neumannin mallien ohjeet ovat suurpiirteisiä, eikä ihan joka vaihetta kerrota tarkasti. Yksi neulojia askarruttanut asia tulee esiin hihojen yläosan kirjoneuletta aloitettaessa. Ohjeessa kehotetaan sijoittamaan hihan kuvion keskikohta keskietuun.

Keskietu on etukappaleen keskellä, jos tarkkoja ollaan. Hihasta puhuttaessa tarkoitettaneen hihan keskimerkkiä, kappaleen puoliväliä. Tai niin minä ohjeen tulkitsin.

Hihojen kuvion mallikerta (kaavio B) on 6 s:n levyinen ja toistuu niin tiheään, ettei kohdistamisessa oikeasti ole ongelmaa. Tärkeintä on huolehtia, että etu- ja takappaleiden keskikohtaan tulee kuvio symmetrisesti oikein.

Kun tekee näin, kuviot on kainalossa helppo kohdistaa siinä vaiheessa kun hihat liitetään vartaloon. Kainaloihin jätetään 7-11 silmukkaa koosta riippuen. On helppo säätää kainalosilmukoiden määrää niin, että kuviointi jatkuu oikein.

Paidan istuvuudesta

Kaarrokepaidoissa ei periaatteessa ole etu- ja takakappaletta, vaan paitaa voi käyttää kumminkin päin. Käytännössä tämä ei kuitenkaan toimi kaikilla vartaloilla. Istuvuus ei ole paras mahdollinen, jos etupääntie nousee ylös kaulalle ja takapääntie valuu liian alas.

Paita asettuu luonnostaan ihmisen päälle näin.
Istuvuusongelma korjataan lyhennetyillä kerroksilla. Neuloin tässä takakappaleen keskelle lisää 8 krs. Vaatteen asento on parempi.
Eri väristen kuviolankojen paksuuksissa on pientä eroa, mutta se ei näy valmiissa paidassa. Viimeistelin paidan pesukoneen villaohjelmalla ja kevyellä linkouksella (600 kierrosta/min.).

Korkea kaulus istuu hyvin ja on omaan makuuni sopivan väljä. Siinä on 76 silmukkaa. Nyt olen varustautunut talven pakkasiin.

1 Comment

Kirjoita kommenttisi tähän!