A-linjaa, alpakkaa ja trumpettihihoja

Neljä vuotta sitten alkaneen opetteluvaiheen käsityövarastoni on kohta tyhjiin ammennettu. Plakkarissa odottaa julkaisua enää kolme harjoitustyötä: talonpoikaispusero, hihaton retromekko ja koneella neulottu villatakki.

Kerron nyt tuosta viimeisimmästä, alpakkavillatakista. Neuloin sen marraskuussa 2018. Muut kaksi ovat sen verran kesäisiä, että palaan niihin myöhemmin.

Näin tein

Hain villatakkiin pikkusievää ja juhlavaa fiilistä. Samalla ajattelin kokeilla tavallista haastavampaa vaatteen muotoa. Oikeastaan halusin laittaa tähän vaatteeseen koko osaamiseni.

Lankana oli taas Katia Air Alpaca, värinä klassinen grafiitinharmaa. Neuloin takin Brother KH-260 -paksulankakoneella. Silmukan säätö oli 5. Neuletiheys 15 s ja 19 krs = 10 cm.

Lankaa villatakkiin meni 200 g.

Käytin pohjana turkoosin villatakin kaavaa. Muokkasin siitä tällaisen, kevyesti A-linjaisen. Helman kellotus alkaa miehustassa rinnan alapuolelta. Pääntie on pyöreä.

Hihat ovat vajaamittaiset “köyhän miehen hihat”, jotka tuovat neuletakkiin keveyttä. Hihansuut levenevät trumpettimaisesti kyynärpään alapuolelta. Täyspitkät olisivat voineet olla epäkäytännölliset.

Kaava © Liisa Avelin

Tein muodon vaatimat kavennukset kappaleiden reunoissa ja keskellä. Neulekoneella se ei ole ihan simppeli juttu, mutta sillä tavalla helman sai laskeutumaan kauniisti. Tein kavennukset vähin erin kolmen silmukan siirtäjällä, ja työn joutuisuus yllätti.

Viimeistelin pääntien, etureunat, helman ja hihansuut käsin ainaoikein-neuleella. Tässä villatakissa ei ole napitusta.

Tällainen siitä tuli

Kuva näyttää hyvin, miten etukappaleen neulepinta on nyppyyntynyt. En anna sen kuitenkaan häiritä, koska tämä näyttää olevan tavallista kaikille alpakkalangoille. Neulos on muuten niin kaunis ja vaate kevyt.

Tämä on toinen koneneuletyöni vuonna 1998 alkaneen tauon jälkeen. Kipinä syttyi taas, sen huomaa kun muistelin takin tekovaiheita tätä kirjoittaessani. Tunnit neulekoneen ääressä olivat kyllä NIIN rentouttavia.

2 Comments

  1. Kiitos, sitä se just on. Tosi pehmeä ja kevyt. Tule joskus kokeilemaan livenä.:-)

    Harmi, että sun säärystimet kärsivät vaikka pesuohjelma oli noin hellävarainen. Noin voi käydä vaikka pesisi käsin miten varovasti, jos veden lämpötila vaihtelee tai on vahva pesuaine (mun kokemus). Olen pilannut yhden villatakin. Onneksi alpakkavaatetta ei tarvi pestä usein.

  2. Ihana neuletakki ja sen pehmeyden voi vain kuvitella.

    Alpakkalangasta tuli mieleeni lähes piloille pesemäni säärystimet. Laitoin pesupussiin ja villan käsinpesuohjelmalle 30 asteiseen pesuun pesupussissa.

    Vanuivat pahasti. Sain venyteltyä jotenkin käyttökelpoisiksi, mutta pehmeys katosi. 😎

Kirjoita kommenttisi tähän!